נסרין קדרי – לא רחוק הוא היום

השיר שנכתב בגטו על ידי המחברת שושנה רבינוביץ (וקסלר) מקבל חיים מחדש ויוצא כסינגל חודש לפני יום השואה.

 יצירה חדשה ומרגשת שנכתבה בגטו, מתוך פרויקט “שם עולם 2019” מושקת היום:

השיר שמבצעת נסרין קדרי והלחינו גיא ויהל, נכתב על ידי המחברת שושנה רבינוביץ בהיותה נערה, בזמן שהותה בגטו וילנה. בגטו הוטל עליה לשמור על ילד צעיר ממנה וכדי להעביר את זמנם המשותף, כתבה לו שושנה שירים ושרה לו אותם. ככל שהתארכה המלחמה, התפתחה כתיבתה של שושנה והפכה לבוגרת יותר והיא החלה לכתוב שירים המבטאים את תחושותיה ואת מהוויה באותן השנים. אחד השירים שכתבה שושנה הוא השיר “לא רחוק הוא היום” המבטא את התשוקה לצאת לחופשי והאמונה שהיום קרב.

לימים, לאחר שהצליחה לשרוד את תופת המלחמה ההיא, עלתה לארץ עם אמה ודודתה בשנת 1950 והיא מתגוררת בתל אביב.

 השיר לקוח מתוך הפרויקט המוסיקלי “שם עולם 2019”, יוצרים חיים מחדש:

מטרתו של הפרויקט לתת חיים ליצירות שנכתבו על ידי יהודים בזמן מלחמת העולם השנייה בין הזוועות והתופת. היצירות הפכו לשירים וקיבלו חיים מחדש בצורת לחן, עיבוד טקסטואלי והקלטת השיר.

את פרויקט “שם עולם 2019” מוביל המרכז הבינלאומי שם עולם,  בניהולו המוזיקלי של אביב גפן. את הפרויקט יזם משה קלוגהפט ומשתתפים בו האומנים המובילים בישראל: נינט, נועה קירל, ישי לוי, גיא ויהל, דיקלה, מוש בן ארי, לי בירן, יונתן רזאל  ואביב גפן. הפקה וקונספט: עינת שמיר. מפיק מוזיקלי: עומרי אגמון.

עד כה פורסמו במסגרת הפרויקט השירים:

“חשק לי לומר תפילה” בביצוע ולחן של לי בירן –

https://www.youtube.com/watch?v=JxtWJs3v0g8

“לא צימוקים ולא שקדים” בביצוע ולחן של יונתן רזאל  –

https://www.youtube.com/watch?v=toNz833wUrU&t=10s

נסרין קדרי: “לא רחוק הוא היום”, שיר מאד מיוחד ומשמעותי עבורי. מעבר לסיפור הקשה של משפחת רבינוביץ שהוא בעצם סיפור של עם שלם,  יש את התקווה לרוגע, לחוזק. אני לא יכולה שלא להתחבר למילים שאומרות הכל “ממזרח ומערב, מכל מקום ומקום עוד יזרח מלוא האור” מילים שמאד רלבנטיות במציאות הארץ הישראלית. אני בשיר הזה מחבקת את הגיבורה שמאחוריו, שושנה, ומודה לה על האפשרות לשיר אותו.

הרב אברהם קריגר, יושב ראש המרכז הבינלאומי שם עולם ומוביל הפרויקט, מסביר את הרקע: ” שושנה רבינוביץ, ילדה קטנה שהתמודדה עם זוועות המלחמה, לקחה על עצמה לדאוג ולטפל בילד קטן ממנה וניסתה לתת לו תקווה ואמונה בחיים, בעזרת המילים והמנגינה שליוותה אותם במלחמת ההישרדות היומיומית. גם בשואה, המוזיקה רוממה את רוחם של היהודים ונתנה כוח להמשיך ולהילחם על החיים והעתיד שאחרי המלחמה”.